Tensiunile cu Rusia ar putea determina o schimbare oficială a doctrinei NATO

Tensiunile cu Rusia ar putea determina o schimbare oficială a doctrinei NATO
Publicat: 07/07/2015, 09:56

Unele state NATO, dornice să evite un nou Război Rece sau să fie atrase într-o cursă a înarmării costisitoare, au sperat că tensiunea cauzată de anexarea Crimeei de către Rusia anul trecut se va încheia rapid, ca și în cazul războiului ruso-georgian din 2008.

Dar oficialii NATO își dau seama că acest lucru nu se va întâmpla și relațiile cu Rusia au intrat într-o nouă perioadă rece care ar putea dura mult timp și ar putea necesita o schimbare oficială în doctrina Alianței.

Tensiunile pe tema conflictului din estul Ucrainei au declanșat o dezbatere privind oportunitatea rescrierii documentului strategic al NATO, redactat într-o perioadă în care existau speranțe că dușmănia din perioada Războiului Rece poate fi lăsată deoparte, iar Rusia și NATO să coopereze.

„Conceptul strategic” adoptat de liderii NATO la summitul din Lisabona în 2010 apreciază că pericolul unui atac convențional asupra teritoriului NATO este redus. Documentul, care stabilește obiectivele și misiunile Alianței, afirmă că cooperarea NATO-Rusia este de o importanță strategică.

„O parte din limbajul (din document) referitor la Rusia ca partener strategic al Alianței este cu siguranță pus sub semnul întrebării de comportamentul Rusiei”, a afirmat luna trecută ambasadorul SUA la NATO Douglas Lute, adăugând că încă nu a fost luată nicio decizie privind revizuirea textului.

Personalul NATO lucrează însă în prezent la planuri mai detaliate pentru diferite scenarii secrete, iar un război în Europa nu mai este considerat în totalitate exclus.

În timp ce în ultimii ani NATO a putut alege dacă se implică în conflicte precum cele din Afganistan sau Libia, pe viitor „ar putea fi nevoită să răspundă la o provocare existențială”, a declarat un diplomat NATO.

Conform Tratatului fondator al Alianței, statele membre sunt obligate să trateze un atac asupra unui partener drept un atac asupra întregului bloc.

Ministrul lituanian al Apărării, Juozas Olekas, a precizat că NATO trebuie să se adapteze la un nou mediu de securitate, iar rescrierea documentului strategic de 35 de pagini este „una dintre opțiuni”.

„Astăzi, Rusia este o amenințare pentru noi”, a declarat el pentru Reuters cu ocazia unei reuniuni NATO de luna trecută, adăugând că Alianța nu a exclus o posibilă cooperare pe viitor, dar Rusia trebuie să respecte legislația internațională.

Lituania este una dintre cele trei țări baltice care au importante minorități ruse și și-au declarat independența de Uniunea Sovietică în 1990 sau 1991, au aderat la NATO în 2004 și se simt deosebit de amenințate de comportamentul Rusiei.

Diplomatul NATO a apreciat că tensiunile cu Rusia vor continua pentru că supraviețuirea președintelui Vladimir Putin la putere „este legată de confruntarea permanentă cu Occidentul”.

Însă unii aliați, precum Germania, ezită să schimbe documentul strategic acum, în special pentru că ar fi nevoie de o muncă de un an și parțial pentru că nu vor să înfurie Rusia închizând ușa cooperării sau să submineze acordul de încetare a focului din Ucraina, a precizat diplomatul.

Diplomații se tem că rescrierea conceptului strategic ar putea deschide cutia Pandorei, unii aliați din sud, care cred că Alianța se concentrează prea mult pe provocările din est, dorind o atenție mai mare pe noile amenințări dinspre sud, precum gruparea Stat Islamic din Siria și Irak.

NATO pare însă să opteze pentru compromis. Liderii NATO ar putea ordona demararea modificării strategiei la summitul din Varșovia din iulie 2016. Textul ar putea fi gata la următoarea reuniune, probabil în 2018, potrivit unor diplomați.

Conceptul strategic al NATO a fost rescris în trecut după schimbări majore în peisajul securității, precum căderea Zidului Berlinului sau atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Versiunea din 2010 a fost concepută când operațiunea majoră a NATO era în Afganistan, dar de atunci Alianța și-a mutat atenția pe apărarea propriului teritoriu.

Vladimir Putin a semnat în decembrie o nouă doctrină militară a Rusiei, care enumera extinderea NATO printre riscurile externe. În schimb, Rusia a denunțat săptămâna trecută o nouă strategie militară a SUA care acuză Moscova că nu respectă suveranitatea vecinilor săi.

Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologii din Moscova, a apreciat că Rusia ar reacționa negativ la o schimbare a strategiei NATO.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină